Læserbrev i Fyens Stiftstidende

af susanne

Odense, En tryg og grøn by for glade, sunde og frie børn

Som Rådkvinde for børn og unge synes jeg, at Odenses skoler skal være bilfri.
Det er de ikke nu, men det synes jeg, vi skal beslutte politisk. Jeg har mindst seks gode grunde til, at det er os som politikere, som skal være med til at begrænse biltrafikken omkring vores skoler.
  • For det første ønsker alle vi forældre en tryg og sikker skolevej for deres børn. Og jo mere trafik, der er omkring en skole, jo mindre har man lyst til at lade sine børn gå eller cykle, og jo større er sandsynligheden for at nogle forældre vælger at køre deres børn. Så biltrafik giver mere biltrafik.
  • For det andet styrker det indlæringen, hvis man cykler eller går i skole, fremfor at blive kørt. Man får simpelthen lettere ved at lære og blive dygtigere, hvis man bevæger sig til og fra skole og får frist luft.
  • For det tredje er det sundt. Bevægelse i form af cykling, løb, gang, skateboard eller løbehjul , forebygger overvægt og andre sygdomme, der følger af fysisk inaktivitet. Hvis vi gerne vil have unge gymnasieelever og sågar voksne til at vælge cyklen som transportmiddel, så er det fantastisk at få de gode cykelvaner i barndommen.
  • For det fjerde gør det vores børn selvstændige og giver dem nogle frihedsgrader, når de kan transportere sig selv.
  • For det femte nedbringes støj, forurening og mylder fra biler i lokalområdet. Vi kan se vores omgivelser og mærke vores by, når vi færdes til fods eller på cykel.
  • Og endelig for det sjette er det vigtigt på en klimadagsorden at reducere antallet af bilture. Odense har taget en beslutning om at være klimaneutral i 2030 og bilfri skole er en del af vejen.

Og må man så aldrig køre sine børn i skole? Jo selvfølgelig kan der være særlige grunde til det, og det er der også plads til, hvis det er undtagelsen. Bilen kan være en mulighed, og for enkelte er den helt nødvendig, men den skal ikke have førstevalg. Det er min mening som Rådkvinde for børn og unge, og jeg håber, at mine politiske kolleger vil være med til at bane vejen for en tryg og ren by med sunde, glade og frie børn.

 

Du kan også læse: